Miért nehéz a diákoknak a fizika, és mi a megoldás?

A fizika az egyik legnehezebb tantárgy a diákok számára. Ennek számos oka van, ezek közül megemlítek néhányat és megoldást kínálok rá. Előtte azért szeretném hangsúlyozni a kísérletezés fontosságát a fizikában. Ez az a rész, amit a diákok igazán élveznek, mert itt történik valami igazán gyakorlatias, látványos, érthető.  Azonban a sok kísérletezés ennek a hídnak csak egy rendkívül fontos tartópillére, ezen kívül van még néhány. Ezekre szeretnék rávilágítani a következő néhány sorban.

Gyakran találkozom azzal a jelenséggel, hogy a diákok fejében a magolás fogalma a tanulással egyet jelent. És ez a fizika megértésének azonnali halálát is jelenti. Mindaddig amíg a fizikát magolva szeretnénk magunkévá tenni, addig nem fog menni. Fizikát magolni majdnem száz százalékos idő- és energiapazarlás. Ha gyermeked bajban van a fizikával, nem érti, mert az iskolában ez nem jött össze, tele van kudarc élménnyel és emiatt Te is a pokolba kívánod az egészet, magolás helyett próbáljunk találni egy olyan utat, amely a gyermeket a siker élmények útján a megértés felé vezeti. Az eduking.hu oldalon mi kísérleti videókat ,szimulációkat, ábrákat alkalmazunk annak érdekében, hogy gyermekednek gyorsan összeálljon a kép. Itt gyermeked hamar megérti, és már napokon belül várható javulás.

Van itt aztán egy kis gond azzal is, mert a fizikában nagyon fontos szerepet kap a matematika is, és az évek előrehaladtával ez csak rosszabb lesz. A diákok azzal érvelnek, hogy “miért kell matek feladatot megoldani, ha egyszer ez fizikaóra?”.

A helyzet a következő: A fizikának, mint tudományágnak alapvető eleme a matematika, mert a kísérleteknek az eredményeit számértékek segítségével tudjuk kifejezni. Ezeket a számokat viszont a matematika segítségével fel is kell dolgoznunk, hogy ismeretleneket tudjunk meghatározni, vagy általános törvényszerűségeket felírni, amelyek újabb megoldásokhoz vezetnek – szépen lépcsőfokról lépcsőfokra. Általános- és középiskolában még nem kell sok matematikáról beszélnünk a fizika keretein belül, néhány nagyon egyszerű szabály és törvényszerűség van, amit ha gyermeked megért, akkor nem lesz ezzel gondja többé. SOHA. Ezért van az, hogy az eduking.hu -n van sok feladatmegoldó videó is. Ezekben a témákban először megmutatjuk, hogy a siker érdekében mire érdemes figyelni, hogy a kép tiszta legyen, mint a tér, tiszta mint a tükör.

Gyakori, hogy a szülő sem tud segíteni a fizikában, hiszen neki már rég voltak ezek az évek, már elfelejtette. Egyébként is a követelmények és körülmények egy bő hajszálnyit megváltoztak. Sajnos a fizika órát nem igazán tudja hazavinni a diák. Az iskolában  értette, minden világos volt, aztán nem csak fizika tantárgy nyomja a vállukat, ezért mire hazaért, vagy napok múlva, mire újra szükség van erre a tudásra, már nem áll össze a kép. Ez is egy oka annak, hogy megszületett az eduking.hu, mert így a diákok nincsenek időhöz kötve, hiszen mindegy, hogy mikor kezd a fizika témákkal foglalkozni. Ezenkívül az is mindegy, hogy meddig tart, hiszen a videókat esetenként meg kell állítania, vagy akár vissza is kell vinnie. Ami hasonlóan nagyszerű, hogy helyhez sincs kötve, igazából mindegy, hogy hol kezd el tanulni.

#fizika #fizikafeladat #fájdalommentesfizika #tantárgy #iskola #suli #tanulás #fejlődés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek