5+1 hasznos tipp gyermeked tanulásának megkönnyítésére

A tanulás a világ egyik legnehezebb folyamata, viszont jóhír, hogy a folyamat könnyen tanulható. A továbbiakban adunk 5+1 hasznos tippet, hogy gyermeked könnyebben tanuljon, kevesebb időt és energiát kelljen a tanulásra szánnia, mégis hatékonyabb legyen, jobb jegyeket szerezzen.

1. Félelem, stressz

A diákok többsége a felméréstől fél, nem is magától a tanulástól. Már a tanulás gondolatától is összeszorul a legtöbb diák gyomra, ezért inkább félreteszik azt. Így aztán ez folyamatos félelmet generál, ami nem segíti a tanulásban és ez egy végtelen, mély spirálba torkollik, amelyből ki kell jönni.

Hogyan segíthetsz ilyenkor szülőként?

Ha segítesz neki elindulni a tanulás űtján, akkor a gyermrkrd már többé-kevésbé önállóan fog haladni rajta. Ebben segíthet az, haa a kezdetekben néha leülsz vele tanulni egy kicsit és ha már látod, hogy tud haladni a saját erejéből, akkor hagyd önállóan tanulni. Természetesen a tanuláshoz megfelelő környezet is kell. Sokkal hatékonyabb lesz a tanulás, ha nincs semmi zavaró tényező a környezetében. Ha ez megvan, akkor az önbizalma lépésről lépésre nőni fog, és ez az eredményein is meglátszik.

2. Flow-élmény

A Flow-élmény egy olyan állapot, amelyben rendkívüli hatékonysággal tudunk tanulni mindannyian, ráadásul a tanulás már nem munka, hanem élmény. Nemes egyszerűséggel ezt úgy is le szokták írni, mint egy lebegést, melyben az adott feladatra koncentrálunk. Természetesen magától ez sem megy, szükség van némi kitartásra, hogy a gyermekedben ez a felfele vezető spirál létrejőjjön.

Mit tehetek szülőként ezért?

Egy nagyon jó módszer a Flow megtapasztalására, ha keresünk egy olyan tevékenységet a gyermekkel, amely során csak úgy repül az idő. Legyen ez játék, rajzolás, ének, főzés, bármi, amit a gyermek szeret. Ez arra jó, hogy csak úgy repüljön az idő a tevékenység alatt. Aztán a végén szükség van arra, hogy megbeszéljétek, hogy lehetne a tanulást is ilyen élménnyé varázsolni. Erre általános megoldás nincs, hiszen mindannyian egyediek vagyunk. Azonban hasonlóan működő dolgok vannak. ilyen példáué az. ha arra vezeted rá, hogy a tanuláson legyen a fókusz és hogy közben hagyja magát elmerülni ebben az éményben. Egy idő után észre fogod venni, hogy gyermeked elindul az önállósodás útján és neked ebben szülőként egyre kevesebb feladatod lesz.

3. Kérdések

A tantárgyak egy részét bemagolni idő- és energiapazarlás. Ilyenek a reál tantárgyak a matematikával az élen, folytatva a fizikával, kémiával, informatikával. Ahhoz, hogy ezeket a tárgyakat sikeresen megtanulja, alapvető fontossága van annak, hogy a tantárgyon belüli és tantárgyak közti összefüggéseket helyesen és maradéktalanul lássa át. Sokszor fordul elő, hogy a diák ott áll nemértve a fizikát, emiatt félve, stresszelve.

Mit is tehetsz ilyenkor szülőként?

Buzdítsd gyerekedet arra, hogy tegyen fel kétdéseket! Akár neked, akár a tanárának, bárkinek aki helyesen meg tudja válaszolni. Nagyon sok múlik azon, hogy fel tudja-e tenni a kérdést helyesen, mert ha megfogalmazza azt, amit nemért, és fel is teszi a kérdést, akkor képes lesz bejárni az utat a megértésig. Lehet ez számtantól kezdve az egészen magas szintű fizikáig bármi.

4. Füzet, jegyzet

Tegyük fel, hogy Gyermeked szereti a fizikát. Az iskolában látta a kísérletet, figyelt a magyarázatra. Kis idő elteltével témazáróra készülődéskor kiderül, hogy már nem is érti amyira. Megpróbáljátok megoldani a helyzetet, de a füzet használhatatlan. A könyv meg ott van, de mégsem sikerül a helyzetet megoldani.

Hogy lehet ezt megelőzni szülői segítséggel? Mit tehetsz, ha épp benne vagy?

Ha nem szeretnéd, hogy gyereked ebbe a gödörbe beleessen, akkor érdemesa tanév elejétől arra sarkallni őt, hogy a füzetben a leckék szép rendezetten sorakozzanak, és azok tartalmazzák azt, ami a felkészüléshez kell. Ekkor kiegészítőként az eduking.hu oldalon található fizika leckék sokat segítenek a könnyebb megértésben és a jobb jegy szerzésében.

Ha már benne vagytok a pácban, mondjukl épp vasárnap délután van és hétfő első órában fizika témazáró, akkor is van remény. Az eduking.hu oldalon megtalálhatod azokat a leckéket, amelyek megértése kimenthet téged és gyermekedet a szorult helyzetből.

5. Ki a komfortzónából

A tanulás a világ talán legnehezebb munkája, de egyben a leghasznosabb is. És itt most nem csak az iskolával kapcsolatos tanulásra gondolok, hanem minden folyamatra, amely a képességeinket és készségeinket fejleszti. Ebben benne van a játszani tanulás, vezetni tanulás,nyelvtanulás, matematikatanulás kísérletezés és szinte az egész életünk. Tehát a tanulásba energiát kell fektetni, ami azzal jár, hogy sokszor ki kell mozdulni a komfortzónából, ami bizony nem a diákok kedvence.

Mégis mit tehet egy szülő ilyenkor?

A tényeken nem tudunk változtatni, de a körülményeket megteremthetjük és a motivációt előcsalogathatjuk. Tudnod kell neked is és gyermekednek is, hogy a tanulás folyamata csak az elején nehéz és ha az első akadályokat sikerrel veszitek, akkor egy felfelé vezető úton indítod el gyermekedet, amelyből mindketten pozitívan jöhettek ki. Azzal sokat segítesz neki, ha ezekről a tényekről sokat beszélgetsz vele.

6. Ismernie kell a tanulás célját

Gyakori eset, hogy a gyerekek nem tudják, hogy miért is jó nekik, hogy tanulnak. Legtöbbször azt hiszik, hogy ez a szülők és tanárok játéka, ezért gyakran kihül bennük a motiváció.

Mit tehetsz ilenkor szülőként?

Mindannyian keressük a boldogságot, hogy emberként kiteljesedhessünk, megtalálhassuk önmagunkat. A tanulás segíti gyermekedet abban, hogy mielőbb átláthassa, hogy kivé aka válni, hozzásegíti ahhoz, hogy önmagát megismerhesse.

Egy válasz

  1. Már az is elég ha 5meg1 helyett, csak egyet megfogadsz. Olvasd és tanítsd te is velük gyermeked.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek